Als student de blok doorkomen, hoe doe ik dit?

Geen enkele student kan er aan ontsnappen: de gevreesde blok. Elk jaar rond kerstmis stromen de bibliotheken vol met studenten. Dit betekent maar 1 ding: het is weer blok.

Maar hoe overleef je deze blok nu? Zowel kersverse studenten als laatstejaars hebben het er soms heel moeilijk mee.

 • Begin op tijd!
  Vroeg begonnen is half gewonnen. De meeste studenten hebben last van uitstelgedrag, en dit is een grote boosdoener tijdens de blok. Zorg dat je minstens een maand op voorhand begint, dan bespaar je jezelf veel stress.
 • Maak een planning.
  Probeer een planning te maken voor de periode voor en tijdens de blok. De truc is je hier natuurlijk ook aan te houden.
 • Eet gezond!
  Hoe depressief je je ook voelt door het boek van 500 pagina’s dat voor je ligt, junkfood gaat je concentratie niet ten goede komen. Integendeel. Gezond eten zoals fruit, groenten en studentenhaver kunnen ook heel lekker zijn in de juiste maaltijden.
 • Aanvaard hulp.
  Als het even niet lukt, wees dan niet bang om hulp te vragen aan iemand. Dit kan aan een leerkracht zijn of aan een vriend(in). Door alles zelf te willen oplossen, verlies je misschien kostbare uren.
 • Ga even terug thuis wonen.
  Je geliefde kot even links laten liggen tijdens de blok kan lastig zijn, je mist je vrijheid en je kotgenoten. Toch heeft het zo zijn voordelen. Je hebt je ouders die je (soms iets te veel) controleren, er is minder afleiding, en het leukste van al: iemand brengt je snacks en maakt je maaltijden klaar. Luxe!
 • Beloon jezelf.
  Want wie wilt er nu niet beloond worden na hard werk. Na dagen zwoegen achter je cursussen, kan je voor jezelf een beloning bedenken om je te motiveren om door te zetten. Een film, een afspraak met een vriendin, een dinertje, een aflevering op Netflix. Let wel op dat je je pauze niet te lang rekt, je doel van de dag moet nog steeds bereikt worden!
 • Weg met die smartphone!
  Als je het moeilijk hebt om je smartphone gerust te laten tijdens de blok, kan je beter even alle verleidelijke apps er af gooien. Klinkt drastisch, maar het helpt! Kan je je apps écht niet verwijderen? Dan is er nog een app om je van je gsm af te houden: de Forest, Stay Focused App. Je plant een zaadje, en dit zaadje groeit uit tot een mooie boom zolang je kan wegblijven van sociale media. Gebruik je toch sociale media, dan kwijnt het mooie boompje helemaal weg. Concentratie gegarandeerd!
 • Ga sporten.
  Wegkwijnen achter je bureau kan je niet eeuwig blijven doen. Soms is het echt eens nodig om een frisse neus te halen. Zelfs een wandeling rond de blok kan goed doen. Even een toertje gaan joggen levert je ook echt iets op, want een fris hoofd blokt beter. Zoek een vriend of vriendin die met jou mee wil sporten en ga die koude in!
 • Plan een feestje voor na de examens.
  Het hoeft natuurlijk niet persé een feestje te zijn, als je geen partyanimal bent. Er is niets leuker dan wegdromen naar wat er nog in het verschiet ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s